browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

HOVO Reis: traditie en vernieuwing in kunst en cultuur

Posted by on 21 mei 2013


Een georganiseerde groepsreis in samenwerking met Labrys Reizen die in 2014 plaatsvond. Een aangepaste versie staat op het programma voor herfst 2017.

“In de geliefde kersenbloesemtijd maken we een reis door de fascinerende Japanse cultuurgeschiedenis met een bezoek aan Tokio en de steden Nikko, Kanazawa, Kyoto en Nara. We onderzoeken hoe men de rijke Japanse traditie en moderne ontwikkelingen steeds weer tot een harmonieuze synthese weet te brengen. Eén nacht brengen we door in de luxe accommodatie van het oude tempelcomplex Enryaku-ji.”

Deze reis is samengesteld om aan te sluiten bij de lezingencyclus Japanse cultuurgeschiedenis als onderdeel van het 2013 najaarsprogramma Hoger Onderwijs voor Ouderen (50+) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Maaike Boots heeft de reis samengesteld in nauw overleg met Prof. Dr. van Gulik die de lezingencyclus verzorgt, en zij  zal tevens de reisleidster zijn van deze reis.

Reis overzicht:

Dag 1, zo 23-03

Non-stoplijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Tokio.

Dag 2, ma 24-03

Aankomst in Tokio en transfer per touringcar naar het centrum, waar we drie nachten verblijven in een goed gelegen hotel. Vanmiddag beginnen we met een wandeling in de buurt van het hotel.

Dag 3, di 25-03

Het Nationaal Museum in de wijk Ueno herbergt de belangrijkste collectie schilderijen, beelden, kalligrafieën, zwaarden en kimono’s van Japan en bovendien belangrijke kunstvoorwerpen uit de Horyu-ji, die we aan het eind van de reis bezoeken. We wandelen door het kleurrijke Asakusa naar de gelijknamige tempel. Het Edo Museum biedt een schitterend overzicht van de geschiedenis van Tokio.

Dag 4, wo 26-03

Het Nezu Museum heeft antieke kamerschermen en artefacten rond de theeceremonie. We wandelen door het Meiji-park met het beroemde schrijn, een oase midden in het drukke Tokio. Ten slotte gaan we naar de wijk Shibuya en de Omotesando Avenue met zijn interessante architectuur, winkels en gezellige straatleven.

Dag 5, do 27-03

Per touringcar gaan we naar Nikko, met zijn schrijnen prachtig gelegen in groene bergen. De Futarasan-jinja is het oudste schrijn en beschermt de stad. Het Toshogu-complex is met de schitterendste ornamenten gedecoreerd. Een beroemd gezegde luidt dan ook: “Zeg niet ‘mooi’ voor je Nikko hebt gezien”. We overnachten in Japanse stijl in een ryokan.

Mashiko

Dag 6, vr 28-03

We gaan met onze touringcar naar het plaatsje Mashiko, waar de ideale kleisoort gewonnen wordt voor de fameuze Japanse keramiek. Hier zien we hoe de meest fantastische keramische vormen, van traditioneel tot zeer modern, de prachtige ovens verlaten. Vervolgens rijden we terug naar Tokio, waar we het schitterende Mori Art Museum bezoeken.

dag 7, za 29-03

We reizen in vier uur per snelle trein door de bergen naar de kustplaats Kanazawa aan de Japanse Zee. Deze stad, gelegen in een beschutte laagvlakte, kwam eind zestiende eeuw onder het stabiele bestuur van de welvarende samurai-clan Maeda. Historische wijken zijn bewaard gebleven en geven met hun traditionele huizen van de krijgsadel een beeld van het toenmalige leven. We bezoeken er enkele geisha-huizen en het aardewerkmuseum.

dag 8, zo 30-03

De Kenroku-en wordt beschouwd als een van de drie toptuinen van Japan. Het Noh Museum verzorgt speciaal voor ons gezelschap een introductie op deze oeroude theatervorm. Het zeer moderne 21st Century Museum of Contemporary Art vormt met zijn enorme glazen cilinder een prachtig contrast. In de vroege avond rijden we per snelle trein in ruim twee uur naar Kyoto.

dag 9, ma 31-03

In Kyoto gaan we per touringcar eerst naar de oude tempel Kiyomizu-dera, die met zijn schitterende poort en veranda zijn omgeving domineert. Via een studio waar men keramiek maakt, reizen we naar het buiten Kyoto op een heuvel gelegen tempelcomplex Enryaku-ji. Overnachting in de luxe ryokan-accommodatie van de tempel.

Het zilveren paveljoen

dag 10, di 01-04

’s Morgens zwerven we over de sfeervolle terreinen van de Enryaku-ji. Terug in Kyoto bekijken we het Zilveren Paviljoen en wandelen het Filosofenpaadje af.

dag 11, wo 02-04

Ryoan-ji

We rijden per touringcar naar de Ryoan-ji met zijn befaamde rotstuin. Daarna is het tijd voor het beroemdste en waarschijnlijk meest gefotografeerde object in Kyoto: het Gouden Paviljoen. Het ligt waardig in de luister van zijn park in voorjaarstooi. Het Nijo-kasteel ten slotte was de belangrijkste residentie van de shogun. We zien er bijzondere schilderingen en houtsnijwerk. Diner met een maiko of geisha-leerlinge in de wijk Gion.

dag 12, do 03-04

Todai-ji

Vertrek naar het nabije Nara, dat in de achtste eeuw de hoofdstad van Japan was. In die bloeiperiode werd de nu grootste tempel van Japan gebouwd, de Todai-ji met een enorme houten Boeddha. Deze ligt in een schitterend park, dat op zich al belangrijk erfgoed is. De toegangsweg naar het Kasuga-schrijn wordt omzoomd door honderden lantaarns. Na ons bezoek daar is er wellicht tijd over om zelf nog rond te kijken in deze kleine, gezellige stad waar veel op loopafstand ligt.

dag 13, vr 04-04

’s Morgens maken we een excursie per trein naar de Horyu-ji. Het is de belangrijkste boeddhistische tempel van Japan. Enkele houten gebouwen van het complex behoren tot de oudste ter wereld. Terug in Nara is er ’s middags geen programma.

dag 14, za 05-04

Transfer naar de luchthaven van Osaka, vanwaar onze non-stoplijnvlucht naar Amsterdam vertrekt. Aankomst dezelfde dag.

 

HOVO Cursus cultuurgeschiedenis

Japan: traditie en vernieuwing in de Japanse kunst en cultuur

Onderwijsvorm:

6 hoorcolleges

dag en tijd:
dinsdag
13.30-16.00 uur

Cursusnummer:
V516-13-nj

Data:
24 september t/m 5 november 2013

De cursus zal door Prof. dr. Willem van Gulik op de Vrije Universiteit in Amsterdam gegeven worden.

Comments are closed.